Woning Fonds logo
9,8/10
4.6/5

Premium kwaliteit

De beste service

De centrale plek

Voor wonen

Duidelijke taal

Betrouwbare informatie

9,8/10
4.6/5

Je woning verkopen in 2023? Doen of niet?

We blijken tegenwoordig zeer ver van de vastgoedcrisis van het jaar 2015 verwijderd te zijn. Niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande panden geldt dan ook in de praktijk dat ze record na record neerzetten voor wat de verkoopprijzen betreft. Het aanbod is zo beperkt en de vraag zo groot dat prijzen de pan uit swingen. Voor vastgoedeigenaars creëert dit uiteraard interessante perspectieven. Zij zien dat hun oorspronkelijke investering namelijk ongelofelijk sterk is gestegen. Steeds meer mensen die eigenaar zijn van hun woning stellen zich dan ook de vraag of het jaar 2023 zich niet aandient als het ideale verkoopmoment. Wanneer je reeds met deze gedachte speelt zou dit jaar zomaar eens een meer dan geschikt moment kunnen zijn om te verkopen.

Spectaculaire stijging van de woningprijzen 

Wie vandaag de dag een standaard nieuwbouwwoning op de kop wil tikken moet daarvoor reeds behoorlijk diep in de buidel tasten. Dat geldt echter niet alleen maar voor nieuwbouwwoningen. Ook bestaande panden die op de woningmarkt worden aangeboden hebben een aanzienlijke stijging meegemaakt. Verschillende factoren zijn hiervan aan de basis gelegen, namelijk:

  1. Het grote aanbod naar vastgoed en het relatief beperkte aanbod; 
  2. De interessante en vooral financieel toegankelijke mogelijkheden om geld te lenen;

 

Het lijkt er naar uit te zien dat bovenstaande twee factoren ook nog niet snel zullen gaan veranderen. Er zijn dan wel plannen om het aantal nieuwe woningen fors op te drijven, toch kost dit zijn tijd. Ondanks het feit dat de rente een lichte stijging laat optekenen is het ook ondenkbaar dat deze meteen spectaculair de lucht in zal schieten. De algemene verwachting is dan ook dat de huidige prijsstijging binnen de vastgoedmarkt zich nog wel eens verder zou kunnen gaan zetten. 

Waar liggen de voordelen voor vastgoedeigenaars? 

De Nederlandse woningmarkt laat record na record optekenen en zoals hierboven reeds aangegeven lijkt het eindpunt nog niet in zicht. Voor veel mensen liggen hier opportuniteiten. Dit geldt natuurlijk niet in het minst voor mensen die hun vastgoed hebben aangekocht ten tijde van de vastgoedcrisis of kort daarna. Zij hebben indrukwekkende rendementen gerealiseerd die ze nu mogelijks willen verzilveren. Onrechtstreeks blijkt zelfs ook de Coronacrisis haar steentje te hebben bijgedragen aan de interesse in de vastgoedmarkt. Mensen blijken zich terug meer te gaan zijn beseffen hoe belangrijk een mooie woning met bijvoorbeeld een aantrekkelijke tuin wel niet kan zijn. 

Uitdaging voor starters 

Vooral voor starters ligt de huidige situatie op de woningmarkt behoorlijk moeilijk. Zij zien namelijk het bedrag dat ze moeten gaan lenen aanzienlijk verhoogd worden. De lage rente zorgt er voor dat dit uiteindelijk op vlak van kosten geen wereld van verschil maakt, maar anderzijds zijn er natuurlijk ook de stevige voorwaarden waar voor het afsluiten van een lening aan moet worden gedacht. Inmiddels heeft de Nederlandse overheid ook de  vrijstelling van overdrachtsbelasting aangepast. Deze geldt dan ook nog uitsluitend voor woningen tot aan een waarde van 400.000 euro. 

Waarom je woning verkopen in 2023?

De vastgoedmarkt in Nederland staat op moment van schrijven ruimschoots op haar hoogtepunt. De vastgoedcrisis van 2015 ligt dan ook reeds een behoorlijke tijd achter ons en sindsdien heeft de woningmarkt zich alleen maar opgeworpen als een uitmuntende investering. 

De vraag die veel experten zich nu echter stellen is of de situatie van 2015 zich kan herhalen of niet. Wat namelijk wanneer het moment komt dat de huizenprijzen in die mate zijn gestegen dat ze niet langer financieel toegankelijk zijn voor een groot aantal potentiële kopers. Dit fenomeen zien we zich eigenlijk nu reeds volstrekken onder de starters die de vastgoedmarkt willen betreden. Zij hebben dan ook steeds meer moeite met het kopen van vastgoed. Het terugdringen van vastgoedinvesteerders kan dit mogelijks enigszins verbeteren, maar de impact er van zal in de huidige situatie wellicht eerder beperkt blijven. 

Bovenstaande zorgt er voor dat we de vraag van veel mensen of ze er nu al dan niet goed aan doen om hun woning te verkopen in 2023 zeer goed begrijpen. De vastgoedmarkt bevindt zich nu op een absoluut hoogtepunt en er kan niemand ook maar enige garantie geven dat ze nog een grote verdere groei zal laten optekenen. Wie nu wil uitcashen kan er dus zeker goed aan doen om te overwegen om zijn vastgoed te verkopen. Hoe dan ook is de kans ontzettend groot dat je hiermee een significante meerwaarde kan realiseren op jouw oorspronkelijke investering. 

Besparen op de verkoop van je woning? Speel zelf voor makelaar!

Wil je graag besparen op de verkoop van je woning? Overweeg dan om de verkoop zelf te doen in plaats van een beroep te doen op de diensten van een makelaar. Op deze manier kan je een significante besparing realiseren. Je moet je er wel bewust van zijn dat deze werkwijze ook bepaalde obstakels met zich meebrengt. Je kan dan ook niet rekenen op de zekerheid en expertise die een makelaar wel kan bieden. Overweeg dus altijd of de financiële besparing die je kan realiseren opweegt tegen de praktische zaken waar je zelf extra aandacht aan dient te besteden. Voor veel mensen maakt de besparing waar ze op kunnen rekenen evenwel reeds heel wat goed. 

 

Woning Fonds logo
© 2021 Het Woningfonds | Privacybeleid | Samenwerken