Woning Fonds logo
9,8/10
4.6/5

Premium kwaliteit

De beste service

De centrale plek

Voor wonen

Duidelijke taal

Betrouwbare informatie

9,8/10
4.6/5

4 interessante tips om te besparen tijdens het bouwen

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat het bouwen van een woning gepaard gaat met een behoorlijk aantal kosten. Voor veel mensen geldt dat ze reeds al hun spaargeld hebben moeten aanspreken voor het kopen van de bouwgrond of het tweedehands pand. Bouwen of verbouwen kan dan zomaar sterk hun financiële situatie hypothekeren. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Gelukkig kunnen wij hier op deze pagina vier interessante tips aan je voorstellen waarmee je er voor zorgt dat de kosten voor bouwen of verbouwen sterk binnen de perken kunnen worden gehouden.

Tip 1: Zorg voor een glasheldere planning

Besparen op bouwen en verbouwen doe je in eerste instantie door een glasheldere planning op te maken. Veel mensen vinden het vreemd dat dit kan leiden tot het drukken van de kosten. Toch is dat in de praktijk helemaal niet zo vreemd. Door een duidelijke, glasheldere planning te maken kan je namelijk rekenen op tal van verschillende, interessante, financiële voordelen. Denk hierbij aan:

  1. Er dienen geen last-minute (bij)bestellingen te worden geplaatst; 
  2. Er moeten geen onverwachts hoge transportkosten worden betaald;

 

Door het hanteren van een glasheldere planning zorg je er aldus in de praktijk voor dat je niet alleen altijd over het vereiste materiaal beschikt, daarnaast hoef je op geen enkele manier genoegen te nemen met een eigenlijk te hoog gelegen prijskaartje. 

Tip 2: Wat je zelf doet, doe je beter. Of toch niet?

Bovenstaande stelling is er één die bijzonder vaak hoorbaar is onder mensen die gaan bouwen en verbouwen. Voor heel wat doe-het-zelvers geldt dan ook dat ze van mening zijn dat ze een echt significant deel van de werkzaamheden voor hun eigen rekening kunnen nemen. Het spreekt voor zich dat er op deze manier behoorlijk op de standaard kostprijs kan worden bespaard. Dit gezegd hebbende dient er hier ook een niet onbelangrijke kanttekening bij te worden gemaakt. 

Ondanks het feit dat je als doe-het-zelver uiteraard een behoorlijke kostprijs kan uitsparen is het wel zo dat je er zeker van moet zijn dat de werken dan ook echt correct zijn uitgevoerd. Is dat niet het geval? Dan loop je het risico dat je uiteindelijk voor de herstelwerkzaamheden nog meer geld zal moeten betalen. Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Dit is dus zeker en vast een ongelofelijk belangrijk aandachtspunt waar je bij stil zal willen blijven staan. 

Tip 3: Verstanding winkelen kan je veel geld besparen 

De derde tip heeft betrekking tot verstandig winkelen. Dit is natuurlijk een zeer omvangrijk begrip. In principe is het zo dat je op dit vlak rekening dient te houden met twee aandachtspunten, namelijk:

  1. Vergelijk de prijzen bij verschillende aanbieders van de materialen die je nodig hebt; 
  2. Probeer indien mogelijk zoveel mogelijk aanspraak te maken op kwantumkortingen; 

 

Het eerste aandachtspunt lijkt voor de hand liggend, maar zeer veel mensen die gaan bouwen of verbouwen doen het toch nog altijd niet. Zij hebben goede ervaringen gehoord over aanbieder A waardoor ze maar meteen met hem of haar in zee gaan. Echter blijkt al snel dat men bij aanbieder B voor dezelfde materialen een veel lagere kostprijs had betaald… Dat is toch best even slikken. 

Dan is er ook nog het tweede onderdeel van deze tip. Ook hier wordt veelal niet bij stilgestaan. Ben je bijvoorbeeld van plan om in meerdere ruimtes van je woning gebruik te gaan maken van dezelfde vloer? Dan is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om alle materialen voor deze vloeren in één keer te kopen. Enkel en alleen op die manier zal je finaal nog aanspraak kunnen maken op een zogenaamde kwantumkorting. Deze kwantumkorting bedraagt gemiddeld zo’n 10 procent. Ook hiermee kan je dus zeker een mooie besparing realiseren.

Tip 4: Controleer op welke premies en subsidies je recht hebt

Last but not least, vandaag de dag kan je bij het bouwen, maar ook bij het verbouwen van een woning veelal aanspraak maken op één of meerdere subsidies en / of premies. Voor menig aantal mensen geldt echter dat ze zich er niet goed bewust van zijn op welke financiële tegemoetkomingen ze nu precies allemaal kunnen rekenen. Zorg er voor dat je hier altijd voldoende onderzoek naar doet. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor mensen die van plan zijn om groene en / of duurzame aanpassingen aan hun woning te gaan doen. De kans is bijzonder groot dat je daarbij kan rekenen op menig aantal interessante subsidies of andere financiële tegemoetkomingen. Door aanspraak te maken op dergelijke financiële voordelen kan er uiteraard eveneens heel wat worden bespaard.

Woning Fonds logo
© 2021 Het Woningfonds | Privacybeleid | Samenwerken